Meet the Coach > Dries @ Robovision: een verslag over een stage bij de innovator

“Belgische AI-tool moet overbelaste ziekenhuizen helpen bij triage”

“"Superbrein" van Gents technologiebedrijf moet coronavirus helpen detecteren”


Misschien heb je deze koppen wel voorbij zien flitsen de afgelopen tijd, of CEO Jonathan Berte een interview zien geven aangaande het onderwerp.                                                                                                 

En als je erbij was op DojoCon 2019, heb je de ondernemende visionair een heldere uiteenzetting horen geven over waarom en hoe we AI kunnen inzetten om onszelf en onze omgeving te verbeteren.


Jonathan Berte op DojoCon 2019

Foto door Piet Verhoeve


Want Robovision biedt deze technologie op een toegankelijke manier aan, om bedrijven efficiënter te helpen werken.

Zo test Colruyt bijvoorbeeld hun Automatic Product Recognition, waarbij groenten en fruit gedetecteerd kunnen worden. Of zorgt Cobot Walt tijdens het productieproces bij Audi voor een grondige inspectie van ontbrekende onderdelen. 

Dat Robovision één van de koplopers is op het vlak van AI, kan gerust gesteld worden, en laat dat nu nét 1 van de grote interesses zijn van CoderDojo Coach Dries Verhoeve (17 jaar), die er onlangs zijn stage mocht lopen. Hoe dat zo gekomen is en hoe dat verliep? Dat lezen jullie hier!


Wie is Dries?

Dries Verhoeve is een 17-jarige laatstejaars student Wetenschappen-Wiskunde, met een slimme kop en een grote passie voor programmeren en technologie. Daarnaast is hij ook freelance developer en ontwikkelt hij oa. apps. Via papa Piet, Lead Coach bij CoderDojo Menen, kwam hij op jonge leeftijd bij CoderDojo terecht, waar hij op ontdekkingstocht ging doorheen de verschillende tracks en er wat later als Coach aan de slag ging.




Dries op DojoCon 2019

Foto door Piet Verhoeve


Astro Pi

In 2018 nam hij met zijn Team Ursa Major ook deel aan de Astro Pi contest, waarvoor hij het grootste stuk van de code schreef voor een programma op de Astro Pi (een soort van Rasberry Pi op het ISS), dat ook effectief geselecteerd werd om de ruimte in te gaan! Meer over dit avontuur via: https://www.coderdojobelgium.be/nl/coderdojo-de-ruimte en https://www.facebook.com/watch/?v=1028346530661538 

Op DojoCon 2019 trok hij zijn stoute schoenen aan en benaderde Jonathan Berte, waarna de bal aan het rollen ging.


Dries, vertel eens, hoe kom je aan die stage als jobstudent?

Op DojoCon heb ik Jonathan’s keynote gehoord en heb ik tijdens de Q&A enkele vragen gesteld. Papa spoorde me aan om een babbelke met hem te gaan slaan, omdat Jonathan met Robovision bezig is met materie die ik interessant vind, dus dat hebben we dan gedurende 10 à 20 minuutjes gedaan. Over oa. mijn Astro Pi project en de projecten waarmee ik bezig was, de vragen uit de Q&A, het schoolsysteem, etc. Daaruit vloeide het stagevoorstel, om in de zomervakantie een maand (initieel) mee te draaien bij Robovision”.


Hoe zou je beschrijven wat Robovision doet?

“In mensentaal ;-) zou ik zeggen dat het bedrijven een tool wil geven om met Deep Learning te kunnen werken. Dus dat het Deep Learning toegankelijk wil maken voor bedrijven, die het kunnen inzetten naar hun noden: om processen te verbeteren, fouten tijdig te detecteren, waste te reduceren, etc. 

Wat praktischer: Een klant selecteert de in-en output die ze nodig heeft voor een bepaalde case, kan dan data ingeven en labelen om sample data te bekomen en daarop dan de Deep Learning algoritmen op laten trainen, zodat de gewenste output bekomen wordt.


Wat mocht jij er precies doen?

“Initieel zou mijn stage een maand duren en zou ik me gaan verdiepen in Deep Learning, maar daar stak de Covid-19 situatie een stokje voor. Er waren immers nu te weinig begeleiders en andere werkomstandigheden. De stage werd dus gereduceerd tot 2 weken, waarin ik vooral programma’s schreef die de connectie maakten tussen het online platform van Robovision en de user. Op dat platform kunnen de klanten hun input doen, labelen en trainen.”


Dries en Wout @ Robovision

Foto door Robovision


In welke taal deed je dat?

“In Python, waarin ik ondertussen aardig onderlegd ben. Ik was op dat gebied dus in mijn comfortzone.” 


Wat viel je het meest op bij Robovision?

“Robovision is natuurlijk niet het saaiste bedrijf, integendeel, het is een interessante en innoverende sector. Omdat het een scale-up wordt de communicatie goed onderhouden. Zo is er op vrijdag een call met het hele bedrijf, waarin ieder team zegt waar ze mee bezig zijn. Verder heerst er een lossere sfeer en is iedereen er vrij jong.”


Wat is het belangrijkste dat je meeneemt/hebt geleerd?

“Eigenlijk vooral hoe het is om voor een bedrijf te werken en hoe het in elkaar zit.”


Je hebt je nu dus, vanwege omstandigheden, niet kunnen verdiepen in Deep Learning, maar is dat wel nog het idee?

Ja absoluut, dat is zeker het idee, aangezien ik dat nog nooit gedaan heb. Ik vind veel takken interessant maar kijk bij mijn toekomstige voortgezette studies als burgerlijk ingenieur ook naar de verdiepingen Deep Learning, Data Structures.”


Al plannen voor je volgende stage?

“Awel ja, ze hebben me terug gevraagd bij Robovision dus misschien dat ik, afhankelijk van mijn opdrachten als freelancer, doorheen het jaar en/of tijdens de volgende zomervakantie helemaal in de Deep Learning zit…we zullen wel zien.”


Merci Dries!


1.De Preter, W. (2020, 31 maart ). Belgische AI-tool moet overbelaste ziekenhuizen helpen bij triage. Retrieved from: https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/belgische-ai-tool-moet-overbelaste-ziekenhuizen-helpen-bij-triage/10217786.html


2.Van de Weghe, T. (2020, 8 april ). Superbrein" van Gents technologiebedrijf moet coronavirus helpen detecteren. Retrieved from: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/03/superbrein-moet-coronavirus-helpen-detecteren/

3. Robovision (2020). General info, retrieved from: https://robovision.ai/


Comments